Ava is ontworpen om te worden gedragen terwijl u slaapt.

Hoewel de Ava kan detecteren of u slaapt of wakker bent, veroorzaakt het overdag dragen van de Ava batterijverlies, het minimaliseren van geheugenruimte en niet-bruikbare gegevens voor uw voorspellingen.

Ava moet ‘s nachts ten minste 4 uur worden gedragen en moet minimaal 3 uur slaap worden geregistreerd om een nauwkeurige aflezing van de resultaten van die nacht te krijgen.

Omdat Ava uw beweging volgt met een versnellingsmeter, herkent het wanneer u wakker bent, dus we raden aan om de Ava om uw pols te blijven dragen, zelfs als u ‘s nachts meerdere keren wakker wordt.

Als u uw Ava ‘s nachts moet verwijderen, zorg er dan voor dat de pauzes niet langer zijn dan 2 uur.

Er zijn twee belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de nauwkeurigheid van uw gegevens bij Ava:

1. Hoeveel slaap u krijgt – u moet de Ava ten minste vier uur dragen waarbij drie uur slaap is geregistreerd, zodat er voldoende gegevens in het algoritme kunnen worden opgenomen om u nauwkeurige voorspellingen te kunnen doen

2. Hoe regelmatig uw slaapschema is – uw gegevens zullen nauwkeuriger zijn als u naar bed gaat en elke dag rond dezelfde tijd wakker wordt.

Het hoeft niet elke dag perfect of exact dezelfde tijd te zijn, maar als u bijvoorbeeld een paar nachten per week in de nachtploeg werkt en de rest van de week op een regelmatiger schema slaapt, kan dit uw gegevens beïnvloeden.

Het dragen van de Ava over een tatoeage kan van invloed zijn op de kwaliteit van de sensoren die uw fysiologische signalen nauwkeurig detecteren.

Draag voor een optimaal resultaat de Ava om de andere pols die geen tatoeage heeft.

We raden u ten zeerste aan om de Ava niet te dragen totdat uw huid volledig is genezen.

Als u een zeer abnormale waarde ziet, is dit waarschijnlijk te wijten aan een storing in de meting of gegevensverwerking. Om de kans op deze fouten te minimaliseren, moet u Ava zo strak dragen als comfortabel is.

Als u merkt dat dit te vaak gebeurt en vermoedt dat er een probleem is, neem dan contact op met de klantenservice van Ava door dit formulier in te vullen.

Ava

De ademhalingsfrequentie meet het aantal ademhalingen dat u per minuut doet, ook wel bekend als de ademhalingssnelheid per minuut.

HRV (hartslagvariabiliteit) is de variatie in het tijdsinterval van de ene hartslag naar de volgende. Het kan worden gebruikt als een indicator van fysiologische stress.

De meeste mensen beschouwen de hartslag als het gemiddelde aantal slagen per minuut, maar uw hartslag verandert van slag tot slag. HRV meet deze natuurlijk voorkomende onregelmatigheid in de hartslag.

Ava meet de verhouding tussen laagfrequente en hoogfrequente golven in uw hartslag. Omdat Ava HRV meet met deze ratio, betekent een lager getal dat u minder gestresst bent.

Een “normale” HRV-verhouding verschilt sterk van persoon tot persoon. Zodra u een stabiele basislijn van uw HRV-ratio begint te zien, kunt u meer te weten komen over het fysiologische stressniveau van uw lichaam door te zoeken naar een toename of afname van de HRV-ratio.

De belangrijkste afweging over HRV is dat een lagere HRV-ratio wijst op een lager stressniveau.

Maakt u zich geen zorgen! Uw gegevens gaan niet verloren als u de app moet verwijderen en opnieuw moet installeren, aangezien uw gegevens zijn gekoppeld aan uw account (gebruikersnaam) en niet zal worden opgeslagen op uw telefoon of in de app.

Nadat u de app opnieuw heeft geïnstalleerd en u weer aanmeldt in de Ava app, zijn al uw gegevens weer beschikbaar.

Gebruik gewoon een ietwat vochtige doek of een alcohol doekje om uw Ava schoon te vegen.

Houd er rekening mee dat de Ava een apparaat is met veel gevoelige sensoren – gebruik geen sterke reinigingsmiddelen of zeep en dompel de Ava niet onder in water, aangezien deze niet waterdicht is.

U kunt uw Ava dragen zelfs als u geen Wi-Fi-verbinding heeft, maar zorg ervoor dat de batterij niet leeg raakt. Zolang u het groene sensorlampje aan de onderkant ziet branden wanneer u de Ava gaat dragen, en hem elke dag volledig oplaadt, kan de Ava tot wel 5 nachten aan gegevens bevatten.

Zodra u weer een internetverbinding heeft en de Ava met de app synchroniseert, worden de gegevens in de opslagruimte van de Ava geüpload en voor u weergegeven in de app.

Ava schakelt automatisch in als het in direct contact komt met je huid. Als u het om uw pols draagt, moet een groen sensorlampje aan de onderkant gaan branden – Dit kan tot 7 seconden duren voordat het gaat branden.

Voordat u de Ava de eerste nacht draagt, moet u het apparaat met de app koppelen en de Ava minimaal 3-4 uur laden om er zeker van te zijn dat deze volledig is opgeladen. (als u de armband langer dan twee uur uit het stopcontact laat voordat u deze gebruikt, kan dit de levensduur van de batterij beïnvloeden).

Bij nachtrust wordt aangegeven hoeveel uur u slaapt, dit is gebaseerd op de bewegingen die u maakt. Tijdens de diepe slaap beweegt uw lichaam bijna niet, terwijl u tijdens de REM slaap en normale slaap uw lichaam wel beweegt. De gegevens kunnen beïnvloed worden als uw partner of kinderen bij u in bed slapen. De percentages onder de tijd dat u slaapt geven aan wat het percentage lichte slaap en het percentage diepe slaap is.

U kunt het beste ‘s ochtends de vragenlijst over de dag er voor invullen. Het is wel belangrijk dat u dan de datum van de dag ervoor ook geselecteerd hebt. Een andere optie is om de vragenlijst ’s avonds pas in te vullen voor die dag, wat voor u het fijnst is. Het belangrijkste is dat de datum klopt met de gegevens die ingevoerd worden.

Het zou kunnen dat het invulveld van uw scherm afvalt. Als u bij instellingen > display > inzoomen op scherm (of tekstgrootte) kunt kijken en dan kunt checken of u volledig bent uitgezoomd. Dan zou het invulveld zichtbaar moeten worden. Een andere mogelijke optie is om het witte gedeelte van het scherm te drukken en ingedrukt te houden, om dan naar beneden te scrollen (dus de vinger bovenwaarts bewegen terwijl ingedrukt) dan zou het invoerscherm te voorschijn kunnen komen. Mocht dit niet werken hoor ik het graag van u.

U kunt hiervoor het beste contact opnemen met AVA, de fabrikant van de app en armband, via https://www.covid-red.eu/Ava/  Zij kunnen nagaan waar het precies misgaat en hoe dit opgelost kan worden.

Het is belangrijk dat u hierbij screenshots van eventuele meldingen meestuurt en de problemen zo uitgebreid mogelijk benoemd. Zo kunnen zij u het snelst helpen.

U kunt het beste ‘s ochtends de vragenlijst over de dag er voor invullen. Het is wel belangrijk dat u dan de datum van de dag ervoor ook geselecteerd hebt. Een andere optie is om de vragenlijst ’s avonds pas in te vullen voor die dag, wat voor u het fijnst is. Het belangrijkste is dat de datum klopt met de gegevens die ingevoerd worden.

De meest comfortabele oplossing is om tijdens het onderzoek een zweetbandje of iets vergelijkbaars om de armband te dragen zodat de armband alsnog contact maakt met uw pols. U hoeft het armbandje dan niet met het bandje vast te maken. Werkt deze oplossing niet? Neem dan contact op met de helpdesk en dan helpen wij u verder.

U kunt proberen om de app te vinden in de Playstore onder de naam “ava red” in plaats van “ava covid red”. De app met het lichtblauwe icoontje met twee witte cirkels erin zou dan te zien moeten zijn.

De Ava COVID-RED App neemt 50MB in beslag.

De app kan niet aangeven of u besmet bent met het coronavirus. De app geeft wel soms advies om u op corona te laten testen. Alleen een coronatest kan bepalen of u besmet bent met het coronavirus.

U kunt deze negeren en weggooien. Volg de instructies van het instructieboekje in uw startpakket.

Het is NIET mogelijk om de AVA-COVID armband voor andere doeleinden te gebruiken dan de COVID-RED studie. De AVA-COVID armband geeft geen enkele indicatie over een eventuele vruchtbare periode aangezien de toepassing is veranderd voor dit onderzoek.

Het is geen probleem als u een keer vergeten bent om de armband te dragen. De volgende dag doet u de armband gewoon weer om.

Het is de bedoeling dat u zodra u wakker wordt, het armbandje synchroniseert met de Ava-app. Volg de instructies van het instructie boekje. De digitale versie vindt u op de website

U moet de armband omdoen als u gaat slapen. Draag de armband minstens 4 uur in volledige rust.

Aan het einde van de studie ontvangt u informatie over het retourneren van de armband. U hoeft deze informatie niet op te vragen. Als u tussentijds stopt met de studie, kunt u dit aangeven bij de COVID-RED helpdesk en zij zullen u de informatie geven voor het terugsturen van de armband.

Het armbandje is NIET waterdicht. Vergeet daarom nooit om de armband af te doen voordat u gaat douchen. Houdt er ook rekening mee dat de armband niet bestand is tegen vocht, dus vermijdt vochtige ruimtes.

Nee, u kunt alleen inloggen in de app met de AVA gebruikersnaam en wachtwoord die u van ons ontvangen heeft.

Uw wachtwoord voor de app staat in de brief die ook in het Startpakket zit. De gebruikersnaam voor de app heeft u gekregen in de email met als onderwerp: “Uw Startpakket voor het COVID-RED onderzoek is onderweg”.

Houdt u er rekening mee dat uw gebruikersnaam en wachtwoord tekens kunnen bevatten die wat onduidelijk kunnen zijn. Iets wat lijkt op de letter O kan ook het cijfer 0 (nul) zijn. Of een hoofdletter i kan een kleine letter L zijn. Ook is het verschil tussen hoofdletters en kleine letters belangrijk. U zou uw gebruikersnaam kunnen kopiëren uit de welkomstmail en plakken in de app, en u kunt de helpdesk vragen uw wachtwoord te mailen zodat u deze kunt kopiëren en plakken. Soms wil dit het inlogprobleem verhelpen.

Als het hiermee nog steeds niet lukt om in te loggen kunt u het beste contact opnemen met AVA via https://www.covid-red.eu/Ava/

Vul een contactformulier in op www.covid-red.eu/Ava om te overleggen wat er mogelijk is.

De app is alleen toegankelijk op uw smartphone. U heeft hier geen toegang tot via de computer.

Uw wachtwoord voor de app staat in de brief die ook in het Startpakket zit. Indien deze niet werkt kunt u een contactformulier invullen op www.covid-red.eu/Ava

De gebruikersnaam voor de app heeft u gekregen in de email met als onderwerp: “Uw Startpakket voor het COVID-RED onderzoek is onderweg”.

Voor al uw vragen over de Ava armband of de app kunt u een contactformulier invullen op www.covid-red.eu/Ava. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de COVID-RED helpdesk COVID-RED@juliusclinical.com of 030 760 24 24.

We raden u aan om de armband om uw niet-dominante arm te dragen. Als u rechtshandig bent, draagt u de armband om uw linkerarm. En als u linkshandig bent, draagt u de armband om uw rechterarm. Zorg ervoor dat de armband onder het botje van uw pols zit. Zodra u de armband ’s avonds omdoet, trilt het. Dit is om aan te geven dat de armband klaar is om de gegevens vast te leggen.

Voor dit COVID-RED onderzoek is de Ava armband geschikt voor zowel man als vrouw. Uw geslacht heeft geen invloed op dit onderzoek.

Het langdurig strak dragen van het hulpmiddel kan leiden tot huidirritatie of -gevoeligheid door wrijving en frictie. Draag het hulpmiddel alleen ’s nachts zodat uw huid overdag kan drogen en ademen. Stop met het gebruik en neem contact op met uw arts als tekenen van een allergische reactie optreden of plaatselijke irritatie aanhoudt. Doe uw hulpmiddel af als het warm aanvoelt. Als u pijn, een tintelend, verdoofd of branderig gevoel of stijfheid in uw handen of polsen voelt tijdens of na het dragen van het product, stop dan met het gebruik.

U kunt deze uitslag invoeren in de app en opgeven tijdens het invullen van de tweewekelijkse vragenlijsten.

Ja, u kunt gewoon deelnemen aan het onderzoek indien u gevaccineerd wordt tegen griep of iets anders.

U kunt gewoon blijven deelnemen aan het onderzoek en zodra u zich heeft laten vaccineren kunt u deze gegevens invullen in de vragenlijsten.

U kunt gewoon deelnemen aan het onderzoek en zodra u zich heeft laten vaccineren kunt u deze gegevens invullen in de vragenlijsten.

Ook tijdens deze studie is het belangrijk dat u de RIVM richtlijnen volgt. Laat u testen bij klachten, raadpleeg www.rivm.nl/coronavirus-covid-19 voor meer informatie. Het is daarbij de bedoeling dat u uw klachten registreert in de app. Zorg ervoor dat u na het testen ook de uitslag invoert in de app.

Er kunnen twee redenen zijn waarom u deze melding in de app krijgt:

– Als u bij de vragen heeft aangegeven dat u klachten heeft;
– Als de armband (kleine) veranderingen* gemeten heeft die kunnen wijzen op een corona besmetting.

Als u klachten heeft moet u zich altijd laten testen. Als u geen klachten heeft, en u krijgt toch deze melding in de app, dan komt dat dus doordat de armband iets gemeten heeft dat het begin van een besmetting kan zijn. Het doel van ons onderzoek is of we dat soort signalen snel en correct kunnen herkennen.

Daarom raden we u aan zich direct te laten testen bij de GGD bij de eerste melding in de app. In de dagen daarna kan het voorkomen dat de app nog steeds iets meet dat mogelijk wijst op een besmetting. Die herhaalde meldingen mag u 7 dagen negeren. Als u op dag 8 weer of nog steeds deze melding krijgt raden wij u aan zich weer te laten testen. Indien u toch klachten krijgt, moet u zich wel direct laten testen.

*: de armband meet uw hartslag in rust, huidtemperatuur, ademhalingsfrequentie en hartritmevariabiliteit.

Er kunnen twee redenen zijn waarom u deze melding in de app krijgt:

– Als u bij de vragen heeft aangegeven dat u klachten heeft;

– Als de armband (kleine) veranderingen* gemeten heeft die kunnen wijzen op een corona besmetting.

Als u klachten heeft moet u zich altijd laten testen. Als u geen klachten heeft, en u krijgt toch deze melding in de app, dan komt dat dus doordat de armband iets gemeten heeft dat het begin van een besmetting kan zijn. Het doel van ons onderzoek is of we dat soort signalen snel en correct kunnen herkennen.

*: de armband meet uw hartslag in rust, huidtemperatuur, ademhalingsfrequentie en hartritmevariabiliteit.

Heeft de GGD u geweigerd voor een afspraak voor een PCR test? Neem dan contact op met onze helpdesk en wij zullen u zo snel mogelijk een corona thuistest toesturen. Instructie voor het afnemen van de Corona thuistest zit bij de test. Houd er wel rekening mee dat u mogelijk besmet bent met het virus. Het is dus belangrijk dat u totdat u de uitslag heeft ontvangen in quarantaine blijft!

De wattenstaaf wordt in het laboratorium onderzocht. Dat wordt zo snel mogelijk gedaan. Als de uitslag van de test bekend is, dan sturen wij die per e-mail naar u toe. Indien de uitslag positief is heeft u corona en moet u de instructies van het RIVM volgen en in quarantaine gaan. U dient ook uw test resultaat in de app te rapporteren.

Wij werken samen met een aantal organisaties die uitnodigingen hebben verzonden naar hun netwerk. Deze organisaties hechten belang aan wat wij met dit onderzoek willen bereiken. Als u zich inschrijft wordt uw geschiktheid om deel te nemen gecontroleerd.

Indien u iemand kent die mogelijk interesse heeft om mee te doen kunt u de uitnodigings mail naar deze persoon doormailen. Let op: Als u deelnemer bent aan de studie dan kunt u alleen de uitnodiging voor deelname doorsturen, niet uw mail die u heeft ontvangen nadat u zich heeft opgegeven voor deelname (email met als onderwerp: “Uw Startpakket voor het COVID-RED onderzoek is onderweg”)

Nee, dat kan niet worden aangenomen. De test die wordt gebruikt voor het COVID-RED onderzoek geeft enkel aan óf corona antistoffen detecteerbaar zijn in uw bloed, niet hoeveel. Daarnaast is ook nog niet bekend hoeveel antistoffen in het bloed in de praktijk bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19 en/of de symptomen die het veroorzaakt.

Nee, dat kan niet worden aangenomen. De test die wordt gebruikt voor het COVID-RED onderzoek geeft enkel aan óf corona antistoffen detecteerbaar zijn in uw bloed, niet hoeveel. Daarnaast is ook nog niet bekend hoeveel antistoffen in het bloed in de praktijk bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19 en/of de symptomen die het veroorzaakt.

In onze analyse meten wij antistoffen tegen het coronavirus. Na het doormaken van een infectie heeft u veel antistoffen in uw bloed. Echter, na verloop van tijd verdwijnen deze antistoffen weer uit uw bloed. Als uw tweede vingerprik positief was, heeft u hoogstwaarschijnlijk een corona infectie gehad in de periode daarvoor. Als uw vierde vingerprik negatief is dan zijn uw antistoffen dusdanig gezakt dat ze niet meer detecteerbaar zijn. Let op: dit betekent niet dat uw vaccinatie niet meer werkt. In deze studie kijken wij alleen naar antistoffen na het doormaken van een natuurlijke infectie en niet na een vaccinatie.

Deze vingerprik analyse meet alleen de antistoffen die aangemaakt worden na een natuurlijke besmetting met het coronavirus. Hierdoor kunnen wij het verschil zien tussen antistoffen die zijn aangemaakt door een “echte” besmetting met COVID-19 en antistoffen die zijn aangemaakt door een vaccinatie tegen het coronavirus. Zo kunnen we dus ook van de gevaccineerde deelnemers bepalen of zij in het verleden besmet zijn geweest met het coronavirus.

Alleen de aanwezigheid van corona antistoffen wordt gemeten in het bloed. Er wordt niet gekeken naar andere componenten.

Tijdens het COVID-RED onderzoek heeft u als u voor 14 mei bent begonnen, viermaal een uitnodiging gehad om een vingerprik in te sturen. Bent u na 14 mei begonnen, dan is u het driemaal verzocht.

Een positieve uitslag van uw vingerprik toont aan dat u zeer waarschijnlijk besmet bent geweest met het coronavirus in de periode voordat u de vingerprik heeft afgenomen. Een positieve uitslag betekent niet dat u momenteel een corona infectie heeft. Mocht u klachten hebben die passen bij een corona infectie, laat u zich dan altijd testen bij de GGD.

Indien u geen e-mail heeft ontvangen, neem dan contact op met de COVID-RED helpdesk. Ook als u geen vingerprikken heeft ingestuurd ontvangt u een e-mail van ons. Alleen als u zich heeft afgemeld van het onderzoek én wij geen vingerprikken hebben ontvangen, dan ontvangt u geen bericht.

Indien u de link naar uw uitslag niet kunt openen, neem dan contact op met de COVID-RED helpdesk via COVID-RED@juliusclinical.com

De uitslag van de eerste en tweede vingerprik heeft u in augustus per e-mail ontvangen. Heeft u deze niet in augustus ontvangen? Neem dan contact op met de helpdesk via COVID-RED@juliusclinical.com.

Let op: bent u na 14 mei begonnen met het COVID-RED onderzoek? Dan heeft u in totaal maar 3 vingerprikken opgestuurd i.p.v. 4 vingerprikken. U heeft in augustus dan alleen de uitslag ontvangen van uw eerste vingerprik.

Het is niet mogelijk om een certificaat te krijgen op basis van uw vingerprik uitslag. De analyse van uw vingerprik is alleen bedoeld voor het COVID-RED onderzoek.

De derde vingerprik wordt alleen geanalyseerd als de uitslag van uw vierde vingerprik positief is. Dit doen wij om de periode te bepalen waarin u besmet bent geraakt.

Let op: bent u na 14 mei begonnen met het COVID-RED onderzoek? Dan heeft u in totaal maar 3 vingerprikken opgestuurd i.p.v. 4 vingerprikken.

Corona antistoffen worden aangemaakt in reactie op besmetting met het coronavirus, of op vaccinatie. Omdat de in Nederland gebruikte vaccins een reactie tegen sommige, maar niet alle delen van het coronavirus opleveren, leidt een natuurlijke besmetting zeer waarschijnlijk tot de aanmaak van antistoffen die meetbaar verschillend zijn. Het COVID-RED onderzoek meet dit soort antistoffen om te bepalen wanneer deelnemers een echte COVID-19 besmetting doormaken, ongeacht of en wanneer zij gevaccineerd zijn.

De beste prikplek is de middel- of ringvinger aan de hand die u niet gebruikt om te schrijven. Prik aan de zijkant van de top van de vinger voor goede doorbloeding. Voor het prikken helpt het om uw hand een paar minuten in warm water te houden of te zwaaien met uw armen of trap te lopen. Hierdoor wordt de doorbloeding in uw vingers verbeterd en kunt u makkelijker (genoeg) bloed uit uw vinger krijgen. Nadat u in uw vinger heeft geprikt, drukt u met een andere vinger vlak naast de prikplaats om de bloeddruppels op gang te brengen. Houdt de vinger waarin u geprikt heeft hierbij naar beneden. Het kan even duren voordat een druppel bloed tevoorschijn komt, dit is normaal. Het helpt vaak om een wrijvende beweging naar uw vingertop te maken.

Als u met behulp van deze aanwijzingen nog geen geslaagde vingerprik test kunt afleggen dan kunt u ook het filmpje bekijken op www.covid-red.eu/deelnemer bij de instructiefilmpjes. Neem contact op met de helpdesk als u hierna nog steeds problemen ervaart.

De eerste vingerprik wordt alleen geanalyseerd als de uitslag van uw tweede vingerprik positief is. De derde vingerprik wordt alleen geanalyseerd als de uitslag van uw vierde vingerprik positief is. Dit doen wij om de periode te bepalen waarin u besmet bent geraakt.

Als u op vakantie gaat blijft u de AVA-COVID armband dragen en de app invullen, u hoeft niet de vingerprik test mee te nemen. Indien u tijdens de vakantie bericht krijgt dat u een vingerprik test moet afnemen, dan kunt u dit doen zodra u weer thuis bent.

Als u het onprettig vindt om uw bloed af te nemen, kunt u iemand anders vragen de stappen van het informatieboekje te volgen. Het is hierbij wel belangrijk dat u geprikt wordt en dat uw bloed verzameld wordt.

Uw bloed wordt in het laboratorium getest. Dat kan enige tijd duren. Als de uitslag van de test bekend is, dan sturen wij die per e-mail naar u toe.
Let op: niet alle vingerprik tests worden direct uitgevoerd. Het testen gebeurt alleen indien daar aanleiding toe is. Het kan dus voorkomen dat u geen resultaat ontvangt.

Nee, in deze studie doen wij geen onderzoek naar de effectiviteit van corona vaccins. Wij onderzoeken alleen of u een natuurlijke corona infectie heeft doorgemaakt.

Wij moeten de armband uiterlijk 14 december retour hebben ontvangen. Zorg er dus voor dat u de armband uiterlijk 10 december op de post hebt gedaan middels de retourenvelop.

U ontvangt uiterlijk 6 of 18 november de retourenvelop. Dit is afhankelijk van in welke groep u bent ingedeeld. Indien u deze niet in goede orde heeft ontvangen kunt u dit aangeven in het contactformulier dat u vindt in uw eerste herinneringsmail. De COVID-RED helpdesk zal u vervolgens benaderen om te controleren of uw adres correct is.

Enkele dagen nadat u de einde onderzoek e-mail en brief heeft ontvangen wordt de armband geblokkeerd. U kunt de armband dan niet meer gebruiken. Het is de bedoeling dat u deze zo spoedig mogelijk aan ons retourneert.

De Ava armband is geleend van de fabrikant en zal daarom moeten worden geretourneerd.

Onafhankelijk van in welke groep u bent ingedeeld, ontvangt u tot 23 november de tweewekelijkse vragenlijsten. Wij verzoeken u vriendelijk om de vragenlijsten tot dat moment in te vullen.

Nadat u de e-mail heeft ontvangen over het einde van het onderzoek verwachten wij dat u de armband zo spoedig mogelijk naar ons stuurt met de retourenvelop. Deze ontvangt u vanzelf inuw brievenbus. Indien wij uw armband na 1 week niet hebben ontvangen, ontvangt u een reminder per e-mail. U kunt via het contactformulier in de e-mail opgeven als u de armband al heeft verstuurd, geen retourenvelop heeft ontvangen, of als u de armband niet meer in uw bezit heeft. Wij sturen u 1 week later opnieuw een reminder als wij geen reactie hebben ontvangen. Indien u daarna ook niet reageert, zullen wij u telefonisch verzoeken om de armband zo spoedig mogelijk retour te sturen.

De Ava helpdesk is tot 18 november bereikbaar. Vanaf dit moment kunt u al uw vragen stellen bij de COVID-RED helpdesk via COVID-RED@juliusclinical.com of 030 760 24 24.

Afhankelijk van de drukte zal de COVID-RED helpdesk tot februari 2022 bereikbaar blijven. Zodra de helpdesk niet meer bereikbaar is zullen wij dit aankondigen op de website.

Nu het einde van het onderzoek is bereikt is het studieteam druk bezig om de onderzoeksresultaten te beoordelen. De uitkomsten zullen wij delen op de COVID-RED website.

U ontvangt alleen resultaat van de derde vingerprik als uw vierde vingerprik positief is. De resultaten van de derde en vierde vingerprik worden rond februari 2022 gedeeld.

Afhankelijk van welke groep u in zit, ontvangt u op 3 of 18 november een e-mail waarin het einde van het onderzoek wordt aangekondigd. In deze e-mail ontvangt u ook een uitnodiging voor de laatste vingerprik. Er staat in deze e-mail een link naar een contactformulier waarmee u een nieuwe vingerprikset kunt aanvragen. Wij sturen deze dan zo spoedig mogelijk naar u toe.

Afhankelijk van welke groep u in zit, ontvangt u op 3 of 18 november een e-mail waarin het einde van het onderzoek wordt aangekondigd. In deze e-mail ontvangt u ook een uitnodiging voor de laatste vingerprik.

U hoeft alleen de armband en het oplaadsnoertje te retourneren. Het is belangrijk dat u het doosje en de overige materialen weggooit. Zonder doosje passen de armband en het oplaadsnoertje in de envelop, u kunt de armband dan kosteloos retourneren.

U hoeft alleen de armband en het oplaadsnoertje te retourneren. Het is belangrijk dat u het doosje en de overige materialen weggooit. Zonder doosje passen de armband en het oplaadsnoertje in de envelop, u kunt de armband dan kosteloos retourneren.

Problemen met de Ava armband kunnen vaak nog met een simpele oplossing worden opgelost. U kunt bij problemen contact opnemen met de fabrikant van de armband via www.covid-red.eu/Ava/. U kunt dit blijven doen tot 18 november.

U ontvangt 1 week na ontvangst van de retourenvelop een herinnering per e-mail. U kunt via deze mail een contactformulier openen waar u kunt aangeven dat u de armband niet meer in uw bezit heeft.

U kunt het onderzoek nog steeds afmaken als uw armband defect is, u ontvangt op 3 of 18 november een e-mail waarin u wordt verzocht de laatste vingerprik uit te voeren. Indien u de laatste vingerprik niet meer wilt uitvoeren, dan kunt u dit doorgeven aan de COVID-RED helpdesk via covid-red@juliusclinical.com of 030 760 24 24.

Indien u op of na 18 november niet in de gelegenheid bent om uw armband te retourneren, verzoeken wij u dit te melden bij de COVID-RED helpdesk via covid-red@juliusclinical.com of 030 760 24 24. De helpdesk stuurt u dan zo spoedig mogelijk een retourenvelop toe.

Afhankelijk van welke groep u in zit, ontvangt u op 3 of 18 november een e-mail waarin het einde van het onderzoek wordt aangekondigd. U ontvangt vervolgens een retourenvelop waarmee u de Ava armband kosteloos kunt retourneren.

Dit is geen probleem. U kunt  met iedere thermometer uw temperatuur meten.

U kunt uw armband opladen aan uw computer of u kunt de stekker van uw telefoon gebruiken.

U kunt proberen of de armband wel om uw andere pols past. Als dit ook niet lukt neemt u dan contact op met de helpdesk.

Neem contact op met de helpdesk en wij zullen u dit opnieuw toesturen.

Zodra u de armband heeft gekoppeld met de app en de eerste vingerprik heeft uitgevoerd moet u beginnen met het dragen van de armband. De armband moet elke nacht gedragen worden.

Het is de bedoeling dat u eerst het instructieboekje rustig doorleest, daarna kunt u deze instructies opvolgen. Als u de instructies graag digitaal wilt lezen, dan kunt u het instructieboekje op de website vinden.

Via de PostNL track&trace code kunt u zien waar uw pakket wordt bewaard. PostNL zal een tweede poging doen om uw pakket te leveren, u krijgt hier bericht van. Indien u op het volgende moment ook niet thuis bent, kunt u het pakket ophalen bij een PostNL ophaalpunt. Het is belangrijk dat u deze ophaalt binnen 7 dagen, anders wordt het pakket teruggestuurd naar ons.

U kunt uw pakket volgen via de PostNL track&trace code die u via e-mail ontvangt als het Startpakket naar u opgestuurd is. Als er toch problemen zijn kunt u contact opnemen met de helpdesk.

Het is de bedoeling dat u de Ava armband iedere nacht blijft dragen, ook als u op vakantie bent. Neem de armband en de oplader dus gerust mee op vakantie. Het is wel belangrijk dat u een internet verbinding heeft zodat de data kan worden gesynchroniseerd.

Verschillende partijen kunnen uw gegevens inzien, zoals bijvoorbeeld de uitvoerder van dit onderzoek (het Universitair Medisch Centrum Utrecht). Ook andere partijen die het UMCU helpen om dit onderzoek uit te voeren kunnen uw gegevens inzien. Meer informatie hierover kunt u terugvinden in het toestemmingsformulier dat u aan het begin van uw deelname tekent.

Op deze website kunt u een digitale versie van het informatieboekje downloaden.

Het COVID-RED onderzoek is een Horizon 2020 project dat wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Het deelnemen aan de studie gebeurt geheel op afstand. U krijgt alle materialen thuisgestuurd en de informatie uit de armband stuurt u via internet naar ons toe. Ook het beantwoorden van de vragen gebeurt via internet. Tijdens uw deelname moet u zich aan alle overheidsmaatregelen houden.

U wordt niet betaald voor het onderzoek. Deelname is geheel op vrijwillige basis.

Het COVID-RED onderzoek vindt plaats in Nederland, 20.000 deelnemers zullen meedoen aan het onderzoek.

Als u geen thermometer heeft of er geen kunt lenen, dan kunt u dit overslaan bij het invoeren van de app.

Deelname is vrijwillig. U kunt altijd stoppen met deelname aan dit onderzoek. Indien u vervroegd stopt, neem contact op met de helpdesk en volg de instructies die u krijgt van de helpdesk.

In dit onderzoek bekijken we of een app in combinatie met een speciale armband een corona-besmetting al kan opmerken voordat iemand zelf klachten ervaart. Als dit werkt, kunnen mensen er eerder voor zorgen dat ze het virus niet aan anderen doorgeven. Zo krijgen minder mensen corona.

Rechts bovenin kunt u op het vlaggetje drukken en de Nederlandse vlag selecteren om de knoppen Nederlands te maken.

Een oranje bolletje betekent dat de vraag nog niet beantwoord is. Zodra de vraag beantwoord is, en is opgeslagen, kleurt het bolletje groen.

Neem contact op met de helpdesk, dan sturen wij u de e-mail opnieuw toe.

Zolang u een internet verbinding heeft worden alle antwoorden automatisch opgeslagen en kunt u elke moment stoppen en op een later moment verder gaan.